Просото

Просото – българската алтернатива на киноата

Просото е една от най-древните зърнени култури познати на Балканския полуостров и в частност в България. Изключително хранитлено и ценно, то не отстъпва по нищо на новата и модерна суперхрана киноа.

Просото е присъствало в българската кухня от древни врмена. Особено популярни са рецептите за Слънчева каша и тардиционния хляб Просеник. И въпреки това напоследък често го пренебрегваме, заради новите семенца от Андите. Трябва да имаме предвид, че просото е типична зърнена храна. Има високо съдържание на аминокиселини и е особено ценно най-вече заради аминокислеината метионин, която липсва в хранителния режим на стотици милиони бедни хора по света. Има почти равно количество белтъчини, сходно изобилие от фибри и е в групата на безглутенови храни. Освен това осигурява сродни като процент и добре балансирани по отношение на дневните нужди от магнезий, мед, фосфор, калий. Количеството протеин пък надвишава това в ориза, ечемика и овеса. Заради всички тези полезни съставки, просото се нарежда сред фаворитите на редица лекари. Има утвърдено място в медицината.

Просото укрепва ораганзима и най-вече мускулната система.

Отлично е при гастро неразположения и силно се препоръчва при лечение с антибиотици. Укрепва костите и меките тъканни връзки.

Просото

За различка от други житни храни, препоръчително е да ядете белено просо. Приготвя се изключитлено лесно – само се измива добре на течаща вода и се слага за къкри за 20 мин на слаб огън. Може да го консумирате в рецепти за ориз, салати или хляб. Чудесна идея за закуска е кашата от просо, подправена с мед или сирене (извара).

Включете просото в хранителния си режим и няма да съжалявате.Може да го ползвате като заместител на ориз, елда, киноа. Възползвайте се от изключителните му хранителни качества, защотото не отстъпва по абсолютно нищо на модерните суперхрани ( а е само тяхна много по-евтина алтернатива).

Ето една страхотна рецепта с просо, която да пробвате

0 comments on “Просото – българската алтернатива на киноатаКоментирайте →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *