Постът – хармония между дух и тяло

В наши дни постът е изгубил строгото си религиозно значение и повечето хора се обръщат към него като към обикновена диета и спазване на определен режим. Хората се решават да постят с идея най-вече да нормализират теглото си , а не да постигнат душевен мир. Затова и много от тях остават неудовлетворени от резултата. Смисълът на постите като такива е малко по-различен и се позовава на това да се постигне хармония между духа и тялото на човек.

Идеята им е не само да извадим животинските продукти – месо, мляко, яйца от менюто си, но и да установим трайна хармония и баланс в организма и душата си.

За нерелигиозните и невярващи хора подобно уточнение би било безмислено и пълна загуба на време. Но имайте предвид, че такова пречистване неминуемо води до по-дълбок душевен баланс, изчистване от негативни мисли и поведение, смирение пред самите себе си.

Постът

Постите са широко застъпени в различните видове религии – християнство, мюсюлманство, будизъм, юдаизъм. Те имат един по-универсален смисъл, а не строго определен релизгиозен статут.

В стари времена чрез четирите годишни поста хората са пречиствали организма си от насищане с животински продукти и мазнини. В днешно време, както всикчи знаем повечето продукти съдържат много хормони и допълнителни изкуствени подобрители и оцветители, които пряко влияят не само на теглото ни, но и на емоционалното ни състояние. Доказан факт е, че животинските продукти образуват слуз в тялото ни и това води до силно натрупване на токсини. Чрез поста ние се освобождаваме от тях. Твърде вероятно е в първата седмица организма ви да реагира остро и да имате силно главоболие, стомашни неразположения, цялостна отпадналост. Това е първият период на пълно изчистване на тялото от натрупаните излишни и непотребни вещества и отрови. С всеки изминал ден без консумация на животинкси мазнини и продукти, вие ще усетите прилив на енергия и сили. Ще се подобри настроението, концентрацията и цялостната ви нагласа към света и околните, нервността и раздразнението намаляват, стресът също.

Постът не се изчерпва само с медицинските ползи. Спазването на този така наречен режим ни прави по-устойчиви и силни, калява волята ни.

Цялото това пречистване ще засили метаболизма ви. Ежедневната диета може да разнообразите с много пресни и сезонни плодове и зеленчуци, а така необходимите протеини и белтъчини може лесно да набавите чрез зърнените култури, рзлични кълнове, сурови ядки. Яжте разнообразно, консумирайте много вода и плодови и зеленчукови сокове. Ако сте решили да постите използвайте момента да разнообразите менюто си с продукти и рецепти, които не сте пробвали и опитвали досега.

Великият пост тази година започва на 6 март (Месни заговезни), а същинския пост започва след 13ти март (Сирни Заговезни) и продължава до Великден.

Ето и някои избрани рецепти за постите от Готвачницата

0 comments on “Постът – хармония между дух и тялоКоментирайте →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *