Булгурът

Булгурът – непознатото познато богатство

В последно време от много места ни залива информация за „нови“ “суперхрани“ със сложни имена, идващи от непознати места. По принцип обичам да експерементирам в кухнята, да порбвам рецепти и вкусове от различни краища на света, дори да ги смесвам и да предавам нов прочит на типични български ястия. Но все пак в ежедневната си кухня обичам и смятам за най-полезни местните продукти, плодове, зеленчуци и варива. Смятам ги за най-добри за оранизма ни, защото виреят на местния климат и условия. Модерните варива включват накисване, ниско температурно готвене, сложни рецепти. Затова днес ще ви запозная с Булгурът. Любим ми е, защото е много близък до нашата земя и е част от чудесни традиционни рецепти.

булгур
Булгур

Булгурът е пълноценна зърнена храна, която се приготвя от различни сортове твърда пшеница чрез попарване, натрошаване или „грухане“

Използва се широко в средиземноморската и близкоизточната кухня, среща се и в индийската. Булгурът има високи хранителни стойности, изключително богат е на протеини и фибри. Чудесен източник на витамини и минерали като калции, желязо, фосфор, йод, мед, цинк, фолиева киселина.

Продава се насипен или пакетиран в разфасовки по 1 кг. Може да избирате от по-едър към по-ситен, според вашите предпочитания. Бърз и лесен за приготвяне. Особено познат е като галвен герой в известната салата „Табуле“. Също така е перфектен за други видове салати, плънки и зеленчукови яхнии и кюфтета. Интересен вкус има и като съставка в закуска, поднесен подсладен с мед, сушени или пресни плодове. Страхотно допълва яйцата, агнешко, свинско и пилешко.

С булгур може да заместите ястия с ориз или кускус, като дори може да направите баница.

Има много лесно приложение към салатите – порсто се накисва в гореща вода за 15 мин и е готов за консумация след като е утроил обема си.

Булгурът спомага за пречистването на организма от токсините и мастните натрупвания, както и за изработването на колаген. Чудесен лек за понижаване на кръвното налягане, подислване на имунитета и спазването на една балансирана и здравословна диета.

Ето и няколко Рецепти за ястия с булгур

0 comments on “Булгурът – непознатото познато богатствоКоментирайте →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *