Как да си опечем кестени у дома

Обожаваме ароматите и цветовете на есента (обаче се наслаждаваме на пролетното време в края на февруари). Топлият чай, наситеното оранжево и жълто в короните на дърветата, първият шал… Но най-много от всичко обичаме кестените и аромата им. Тази страхотна и мека топлина, дълбокият им и плътен вкус.

Плодовете на кестена са известни с лечебните си качества в народната медицина, но едновременно с това кулинарното им приложение е много голямо. Могат да се приготвят печени, варени, към сладки или солени ястия. Съставът им е богат на минерали, фосфор, калции, желязо и магнезий. В България ядливи кестени се срещат най-вече край Петрич и Берковица, в Пирин и Западна Стара планина. Обичат мек климат.

кестени2

Да приготвим печени кестени у дома е много лесно и бързо. Изберете едри плодове и ги подберете един по един. Измийте внимтелно и оставете накиснати за около 30 мин – нека водата да ги е покрила напълно. След това ги отцедете и избършете. Направете разрез на кръст в долната им част. Отрежете добре, така че да е срязана кората на кестена. Сложете ги в тавичка и печете на 200 гадуса за около 25-30 мин. Като на 15 мин ги огледайте и при нужда леко ги разбъркайте. Когато са готови, ги извадете и сложете в памучна кърпа, завийте и ги оставете така за 10 мин. След това са готови за консумация – да ви е сладко!

Ето и няколко рецепти за любителите на кестените

0 comments on “Как да си опечем кестени у домаКоментирайте →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *