10 храни за добър

10 храни за добър сън

Добрият сън е много важен за доброто здраве, затова трябва да правим всичко възможно да се наспиваме достатъчно и добре.

Всички знаем колко зле се чувстваме през деня, ако не сме се наспали или просто сме имали неспокоен сън. Едно от важните неща е да заспиваме навреме, но не по-млако важни са и храните, които поемаме преди сън. И много важно : не преяйждайте на вечеря, за да спите добре.

Това са някои от храните , които помагат за качеството на съня ни:

Овесени ядки

Въпреки , че главното схващане е да се хапват на закуска, са супер заместител за една по-лека вечеря 2-3 часа преди сън. Упсокояват тялото и стимулират пороизвеждането на мелатонин.

Бадеми

5-6 сурови бадема поне 30 мин преди сън , ще го подобрят и спомогнат. Съдържат магнезий и триптофан.

Мед

Любимото средство за подпомагане на съня на бабите ни – една лъжица мед в чаша топло прясно мляко и всичко вече е наред. Обяснението е лесно – глюкозата в меда намалява ролята на орексина, веществото , свързано с будността.

Пълнозърнест хляб

Полезен е и се препоръчва към всеки хранителен режим. Съдържа витамини В1 и В6. За добър сън може да го комбинирате с мед, за да спомогне на триптофана да стигне до мозъка и да се превърне в серотонин.

Чай и отвари

Различни билки погамат за по-добър сън . Такава например е маточината. Една чаша топъл чай преди лягане ще ви отпусне и релаксира.

Череши

Според сезона си може да ги сменяте или редувате с овесените ядки, защото и те като тяхса голям източник на мелатонин и помагат за спокоен сън без прекъсвания или пробуждания.

Черен шоколад

Освен много полезен за сърцето черният шоколад, богат на какао, освен хормон на щастието и спомага за пълното релаксиране на тялото и ума.

Банани

С високото си съдържание на магнезии релаксират мускулите и нервнат аситема, стимулират прозиваждането на мелатонин и серотонин.

Прясно мляко

Леко затоплено и с една лъжица мед ще ви отпусне досаттъчно, за да заспите като бебе

Пилешко месо

Пилешкото месо е богато на тритофан и вечеря от сандвич с пиле и пълнозърнест хляб е една чудесна идея едновременно здравословна и полезна за съня.

За да взема нас-доброто от храните, като същевременно запазвам всички хранителни вещества, използвам Нутрибулет. Добрата новина е, че сега можете да закупите Коледния Нутрибулет  на страхотна цена.

Очаквам мненията и коментарите ви.

До скоро,
от Готвачката 🙂

0 comments on “10 храни за добър сънКоментирайте →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *