Основни разлики между бялото и червеното месо

Основни разлики между бялото и червеното месо

Много често чуваме различни мнения и за двата вида месо. Някои особено крайни от тях отричат напълно червеното месо и не виждат полза от неговата консумация. За други, любители на скарата и силно месоядни, пък бялото месо е твърде „постно“ за техния вкус. И тъй като ние също понякога се чувстваме изгубени в подобни дискусии, решихме да споделим малко от нашето проучване. Както знаете в Готвачницата обичаме храната и всичките земни блага и продукти, затова сме сигурни, че при правилна или умерена консумация няма вредни храни.

Първо уточнение: за червени меса се смятат всички видове телешко, говеждо, дивеч.

Второ уточнение: за бяло месо се счита всички птиче и заешко.

Трето уточнение: свинско и агнешко могат да минат и под двата знаменателя в зависимост от възрастта на животното. По-младото се счита за бяло, а месото от по-зрели животни спада към червеното.

Основната разлика между двата вида месо е в количеството желязо, което те съдържат. В червеното месо нивата на желязо са по-високи и затова силно се препоръчва при хора, страдащи от анемия.

Червеното месо носи името си от своя цвят, породен от високото съдържание на миоглобин – пигмент, изключително богат на желязо. Но едновременнно с това червеното месо е богато на пурини и трябва да се избягва от хора, които контролират нивата на пикочна киселина в организма си. Червените меса са много по-меки на вкус, заради богато съдържание на мазнини, но и на силно наситени мазнини – затова консумирайте с мярка и контролирайте нивото на лошия холестерол.

От друга страна, бялото месо не съдържа толкова желязо, но пък е богато на портеини. По-сухо е на вкус, защото почти не съдържа наситени мазнини и съответно спомага за предотвратяването на висок холестерол. По –лесно е за храносмилане от червеното месо.

И въперки бляото месо да изглежда по-здравословно, според нас и двата вида месо имат място в една добре балансирана диета, затова просто хапвайте бяло месо 3 пъти седмично, а червено 4-5 пъти месечно.

Вкусотийки със свинско месо

Специалитети с пилешко месо

0 comments on “Основни разлики между бялото и червеното месоКоментирайте →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *