Какво да ядем, за да се справим със стреса

Какво да ядем, за да се справим със стреса

Септември дойде с обичайното захлаждане, въпреки по-късно от други години, но все пак упорито настоявайки, че лятото е към края си и ни изпраща първия си есенен полъх.

Не знам за вас, но на мен тази промяна, дори и очаквана, винаги ми действа стресиращо на целия организъм. Започва с едно кихане и подсмърчане, защото изведнъж, разбираш ли, има температурни разлики с по 10 или дори 15 градуса (сутрин-обед-вечер). И не, не ме разбирайте погрешно – аз обожавам есента, багрите и вкусовете, които тя носи, но просто винаги ми се струват някак си толкова резки тези промени, че ми е трудно да се настроя.

Днес ще ви разкажа за това, какво да хапваме през такива периоди и кои храни влияят благоприятно на един стресиран организъм. Когато дните стават все по-къси, а нощите все по-дълги, когато усетим захлаждане, повечето от нас започват да се хранят безразборно, калорично, забързано. Затова реших да споделя следните идеи за ястия и храни, за да се опитаме да си помогнем и да подействаме положително върху навиците ни за тези периоди на годината, а и не само.

Храни, богати на аминокиселини (Триптофан)

Триптофанът е една от 20те основни аминокиселини, които организмът ни не прозивежда и ние сами трябва да добавяме чрез храна и добавки. Храните богати на тази аминокиселина са пилешките и пуешки меса, сушените плодове, зеленчуците, яйцата и рибата.

Храни, богати на аминокиселини

Зеленолистни зеленчуци

Страхотно вкусни, тези зеленчуци могат да са неизменна част от дневното ни меню под една или друга форма: салати, супи, ястия на фурна. Моите фаворите са спанак и коприва, но да не забравяме лапад, всички видове салати и марули, магданоз, т.н.

Зеленолистни зеленчуци

Пробиотици

Научно доказано е, че всички пробиотици действат благоприятно на стомашните киселини и намаляват нивата им. Помагат ни да се чувстаме по –добре цялостно, действат на различните стомашни бактерии и ни предпазват от тяхното развъждане. През 2012, анализ на Калифорнийския Университет доказва, че консумацията на пробиотици като тези в киселото мляко ни помага да намалим нивата на емоционален стрес. Нека да се възползваме от известна българска бактерия в кислеото мляко и включим по едно кисело мляко в дневния ни хранителен режим. Ще останете очаровани от резултатите.

Пробиотици

Въглехидрати

Пълнозърнестите храни широко навлязоха на масовия пазар. Затова нека консумираме повече овес (ядки и трици), който подпомага произвеждането на серотонин в организма и е добра алтернатива на всички хапчета анти-стрес.

Въглехидрати  

Храни, богати на Омега 3

Най-добри в това отношение са рибите като сьомгата, които с богатия си вкус ни снабдяват с достатъчно количество омега 3. Но не бива да подценяваме и орехите, скаридите, сардините.

Омега 3

По-долу добавям лист с няколко от нашите/ваши рецепти, супер здравословни и подходящи за меню, борещо стреса. И да не забравите – разхождайте се дълго, пийте повече чай и спете добре!

Ето и няколко предложения какво да ядем за да се справим със стреса

 

0 comments on “Какво да ядем, за да се справим със стресаКоментирайте →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *